آزمون یوس چیست؟ شرکت در آزمون YOS برای تحصیل در ترکیه
افرادی که قصد مهاجرت تحصیلی به کشورهای مختلف را دارند، در وهله اول باید شرایط دانشگاههای مورد نظرشان را احراز کنند. احراز این شرایط معمولا با شرکت در یک آزمون ورودی و کسب نمره قبولی در آن گره خورده است. در حال حاضر، با توجه به اینکه علاقهمندان زیادی ترکیه را به عنوان مقصدی برای مهاجرت تحصیلی برمیگزینند؛ نحوه پذیرش در دانشگاههای این کشور از اهمیت ویژهای برخوردار شده است. در این مقاله به این موضوع میپردازیم که: «آزمون یوس چیست؟ چه افرادی میتوانند در آن شرکت کنند و چه شرایطی باید داشته باشند؟»
آزمون یوس چیست؟
این آزمون در حقیقت امتحانی است که زیر نظر مرکز انتخاب و استقرار دانشجویان ترکیه (Measuring selection and placement center)؛ موسوم به OSYM به صورت سالانه برگزار میشود. این نهاد درواقع در جایگاه سازمان سنجش این کشور قرار دارد. البته آزمون YOS فقط از افراد خارجی (غیر ترکیهای) به عمل میآید که قصد دارند در مقطع کارشناسی، وارد دانشگاههای ترکیه شوند.
شرایط ثبت نام در آزمون یوس
نخستین شرط برای ثبتنام در این امتحان، غیر از اینکه فرد نباید از اتباع ترکیه باشد؛ این است که مدرک تحصیلی پایان پیشدانشگاهی یا دیپلم ۱۲ساله داشته باشد. قاعدتا ارائه ترجمه رسمی این مدرک ضروری است.
پس از این، افرادی که به ثبتنام در آزمون YOS تمایل دارند باید مراحل پیشثبتنام و ثبتنام را انجام دهند.
مسئله مهم این است که امتحان YOS از سال ۲۰۱۲ به صورت سراسری برگزار نمیشود؛ بلکه هر دانشگاه آن را به طور مجزا برگزار میکند. بنابراین برای ثبتنام آن باید با توجه به جداول زمانبندی، به سایت همان دانشگاه یا سایتهای معرفیشده مراجعه کرد.
زمان و نحوه ثبت نام در آزمون YOS
ثبتنام دانشگاههای مختلفی که این امتحان را برگزار میکنند، معمولا از فوریه (بهمنماه) آغاز میشود. اما خود آزمون هم به اقتضای برنامه دانشگاهها، از اواسط آوریل (اواخر فروردین) تا اوایل ژوئن (نیمه خرداد) برگزار میشود.
با توجه به اینکه هر دانشگاه آزمون ویژه خودش را برگزار میکند، مراحل ثبتنام YOS، دانشگاه به دانشگاه فرق میکند. علاقهمندان میتوانند با مراجعه به سایت هر دانشگاه، در قسمت آزمون یوس هم پاسخ سوالاتشان را بیابند و هم مراحل ثبتنام را انجام دهند.
مهمترین سوالات داوطلبان آزمون یوس: «آزمون یوس چیست؟ چگونه باید در آزمون ثبتنام کرد؟ آزمون در چه نقاطی برگزار میشود؟ ساختار آزمون به چه صورت است؟» و….
مراحل ثبتنام
داوطلبان امتحان یوس ترکیه، باید ابتدا با مراجعه به وبسایت دانشگاه مورد نظر، مدارک خود را بارگذاری کنند؛ یعنی مدارکی که از آنها خواسته شده است؛ مثل عکس، مدرک تحصیلی و پاسپورت. سپس باید فرم مخصوص را در مرحله پیشثبتنام پر کنند.
پس از انجام موفقیتآمیز این مرحله، ایمیلی برای آنها ارسال میشود که در آن اکانت و رمز عبور آنها قرار دارد. بنابراین بعد از این باید از طریق اکانت خود برای ثبتنام اصلی اقدام کنند. برای تکمیل فرایند ثبتنام، باید ضمن پر کردن فرم اصلی، پرداخت هزینه شرکت در آزمون را نیز انجام داد. به این ترتیب تأییدیه پرداخت و ثبتنام برای شما ایمیل میشود. بعد از این مرحله، داوطلب باید از طریق اکانت خود در سایت، پیگیر اخبار مربوط به برگزاری امتحان باشد.
زمان و مکان برگزاری آزمون یوس ترکیه
دانشگاههای ترکیه سالانه آزمون یوس را برگزار میکنند. البته بعضی از دانشگاههای مهم، در شهرهای سایر کشورها که داوطلبان زیادی دارند نیز، به صورت همزمان جلسه امتحان را بر پا میکنند. برای مثال امتحان ویژه دانشگاه آتاتورک، در تهران و تبریز نیز برگزار میشود.
از میان مهمترین شهرها و کشورهایی که در سطح جهان این امتحان را برگزار میکنند میتوانیم به این موارد اشاره کنیم:
نقاط آسیایی: آلماتی در قزاقستان، جاکارتا در اندونزی، کابل در افغانستان، لاهور در پاکستان، تاشکند در ازبکستان و….
کشورهای آفریقایی: سودان، سومالی، موریتانی و….
آزمون در باکوی آذربایجان و نیکوزیای قبرس هم برگزار میشود.
چنانکه ذکر شد هر دانشگاه آزمون خودش را برگزار میکند؛ پس امتحان YOS در مهمترین شهرهای ترکیه برگزار میشود؛ از آنکارا و استانبول گرفته تا شهرهای کوچکتر مثل آدانا و ازمیر.
ساختار آزمون YOS
درباره قالب این امتحان، سوالات زیادی به ذهن علاقهمندان میرسد: «مهمترین موضوعات در آزمون یوس چیست؟ ساختار آن چگونه است؟ چقدر فرصت برای پاسخگویی به سوالات وجود دارد و برای قبولی چه نمرهای باید گرفت؟»
این امتحان در هریک از دانشگاهها، ممکن است به لحاظ زمانی و تعداد سوال متفاوت باشد. اما منابع آزمون و موضوعات مطروحه در آنها یکی است.
منابع و سرفصلهای امتحانی یوس
امتحان در سه سرفصل برگزار میشود که عبارتاند از: هوش (IQ)، ریاضیات و هندسه. برای پاسخگویی به سوالات اگر زبان انگلیسی فرد در حد مناسب نمرات آزمون آیلتس (IELTS) باشد، دشواری و پیچیدگی چندان زیادی به وجود نخواهد آمد.
زمان و تعداد سوالات
فرصت پاسخگویی به سوالات، بسته به دانشگاه برگزارکننده بین ۱۰۰ تا ۱۳۰ دقیقه است. پرسشنامه هم چیزی حدود ۸۰ تا ۱۰۰ سوال دارد. معمولا ۵۰ درصد سوالات مربوط به بخش هوش میشود. باقی سؤالات نیز به بخش ریاضیات و پس از آن به بخش هندسه اختصاص دارد.
شایان ذکر است که علاوهبر این بخش از آزمون که دارای سه بخش هوش، ریاضی و هندسه است، آزمون یک بخش اصلی دیگر هم دارد. درواقع کلیت آزمون شامل دو بخش اصلی است:
۱. بخش اول که بخش اساسی آزمون است و در برگیرنده همین سه قسمت هوش و ریاضی و هندسه است. (basic learning skills)
۲. بخش دوم که به زبان ترکی اختصاص دارد و ویژه کسانی است که میخواهند در کشور ترکیه، به این زبان تحصیل کنند. (Turkish language)
شرکتکنندگانی که قصد تحصیل در ترکیه به زبان ترکی را ندارند، نیازی به پاسخ دادن به این سؤالات ندارند.
نمره قبولی در امتحان
مجموع امتیازات آزمون از نمره ۱۰۰ محاسبه میشود. برای کسب نمره قبولی، شرکتکننده باید حداقل نمره ۵۰ را کسب کند؛ در شرایطی که سوالات ۵گزینهای هستند و نمره منفی هم دارند. به این صورت که هر ۴ پاسخ نادرست، یک پاسخ درست را از بین میبرد. ذکر این نکته نیز ضروری است که نمره قبولی در دانشگاههای مختلف متفاوت است. هرچند بیشتر دانشگاهها نمره ۵۰ را بهعنوان نمره قبولی میپذیرند، ولی ممکن است برای بعضی رشتهها (مثل پزشکی) و دانشگاههای معتبر، نمرات بالاتری تعریف شود؛ ضمن اینکه آزمون به دو صورت کاغذی و سیستمی برگزار میشود.
سایر نکات درباره آزمون یوس ترکیه
- مدرک قبولی در این آزمون تا ۲ سال اعتبار دارد.
- قبولی در YOS اعتبار بینالمللی ندارد و فقط مخصوص پذیرش در دانشگاههای ترکیه است.
- هزینه ثبتنام، دانشگاه به دانشگاه متفاوت است و بین ۳۰۰ تا ۱۵۰۰ لیر متغیر است.
طرفداران تحصیل در ترکیه در کشورهای مختلف…
باتوجهبه اینکه امروزه از کشورهای مختلف برای تحصیل در ترکیه اقدام میکنند، شرکت در یوس ترکیه و دورههای آمادهسازی آن از اهمیت بیشتر برخوردار شدهاند. در کنار داوطلبانی که از ایران در امتحان شرکت میکنند، از کشورهای دیگر هم علاقهمندان زیادی حضور دارند؛ علاقهمندانی از کشورها آسیایی (سوریه، ترکمنستان، افغانستان، قرقیزستان)، آفریقایی (تانزانیا، کنیا، مالاوی، مصر و تونس) و حتی اروپایی (آلمان، بلغارستان و…).
طبق آمارهای موجود، سال ۲۰۱۷ حدود ۴۰هزار نفر در امتحانات شرکت کردهاند.
کتابها و دورههای آماده سازی آزمون YOS در جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران
دورههای و منابع پیشنهادی جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران، بر مبنای آخرین منابع رسمی آزمون (مطابق با استانداردهای ۲۰۱۸ به بعد) طراحی شدهاند. از این رو شرکت در این دورهها به آمادگی داوطلبان کمک مؤثری خواهد کرد.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این دورهها با مشاوران ما تماس بگیرید:
02188679502
09053575527
دیدگاهتان را بنویسید