رشته های مختلف رزیدنتی دندانپزشکی
رشته های رزیدنتی دندانپزشکی موجود در آزمون دستیاری که از طریق این آزمون پذیرش در این رشته ها انجام می شود.
معرفی رشته های مختلف رزیدنتی دندانپزشکی و مواد امتحانی آزمون دستیاری دندانپزشکی
رشته های مختلف در آزمون دستیاری دندانپزشکی به شرح زیر است:
اندودانتیکس :
اندودانتیکس شاخه ای از علم دندانپزشکی است که با مورفولوژی، فیزیولوژی و پاتولوژی پالپ دندان و همچنین انساج اطراف دندان ارتباط دارد. هدف از درمان های اندودانتیک حفظ و بازگرداندن سلامتی بافت های اطراف ریشه می باشد. برای موفقیت در درمانهای اندودانتیک، دندانپزشک باید با علوم پایه چون بیولوژی پالپ نرمال، آناتومی و مورفولوژی دندان و ریشه، اتیولوژی، تشخیص و پیشگیری از بیماری های پالپ و پری آپیکال آگاهی داشته باشد و بتواند بیماریهای پالپ و صدمات وارده به آن و همچنین بیماریهای ناحیه پری آپیکال را تشخیص دهد و سپس درمان نماید.
آسیب شناسی دهان و فک و صورت :
PATHO به معنی اختلال و بیماری آسیب و LOGY نیز به معنی شناسی و در نتیجه PATHOLOGY به معنی آسیب شناسی است.
پریودانتیکس :
پریودنتولوژی (Periodontology) یک لغت لاتین بوده که شامل سه جزء “Peri” به معنای “اطراف”، “odont” به معنای “دندان” ، و “logy” به معنای “علم شناخت” می باشد. به عبارتی دیگر پریودنتولوژی علم مربوط به “نسوج اطراف دندان” در شرایط سلامت و بیماری را شامل می شود. این نسوج عبارتند از: لثه، استخوان آلوئل، لیگامان پریودنتال، و سمنتوم (۶) . از آنجا که بیماری های لثه و پریودنتال یکی از مهمترین علل از دست رفتن دندان ها می باشد، آموزش صحیح این علم به دانشجویان دندانپزشکی و دندانپزشکان آینده از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد.
دندانپزشکی ترمیمی :
ترمیمی رشته ای در دندانپزشکی است که هدف آن پیشگیری از آسیب دندانی و باز سازی دندانهای آسیب دیده از نظر فانکشن ، سلامتی و زیبایی میباشد.
بخش ترمیمی شامل بخش عمومی و تخصصی می باشد.مسئولیت اصلی در آموزش دانشجویان قبل از دکتری و پس از دکتری در امر دندانپزشکی ترمیمی، بازسازی دندانهای صدمه دیده به فانشکن، سلامت ، زیبایی و راحتی از دست رفته نرمال میباشد.
زیست مواد دندانی :
علم مواد دندانی یکی از علوم پایه در دندانپزشکی است و به عنوان یک شاخه مهم در ساخت و ارزیابی مواد دندانپزشکی دارای جایگاه ویژه ای در اکثرکشورهای جهان می باشد. انواع فلزات و آلیاژها، سمانها، ترکیبات گچ و مواد قالب گیری، پلیمرها، کامپوزیت ها، انواع رزین ها، سرامیک و چنینی، مواد پر کننده ریشه، در دندانپزشکی استفاده می شود.
تمام مواد دندانی که در دندانپزشکی مصرف می شود از دو دیدگاه مورد بررسی قرار می گیرد. از یک سو با انجام آزمایشات دقیق، خواص فیزیکی، شیمیایی و مکانیکی تحت بررسی و ارزشیابی قرار می گیرد و از سوی دیگر بررسی های جامع فیزیولوژیکی و بیولوژیکی صورت می گیرد تا زیست سازگاری و عوارض بیولوژیک مواد تعیین گردد. اگرچه تکنیک های کاربردی دندانپزشکی کلینیکی نیز بر پایه علومی چون فیزیک، شیمی، زیست شناسی و علوم مهندسی استوار است اما استفاده از مواد دندانی در دهان انسان جز با تکیه بر مطالعات فیزیولوژیکی، بیولوژیکی، آسیب شناسی و نیز بررسی خواص فیزیکی – مکانیکی و شیمیایی امکان پذیر نیست.
دوره دکتری تخصصی مواد دندانی (Dental Materials) یکی از دوره های تخصصی برای دریافت درجه دکتری تخصصی (Ph.D) مواد دندانی است و جهت گیری صریح و مؤکد آن بر شناخت علمی – کاربردی و چگونگی ساخت و استفاده از مواد دندانی در دندانپزشکی است.
سلامت دندان و دندانپزشکی اجتماعی :
رشته سلامت دهان و دندانپزشکی اجتماعی یکی ازجدیدترین رشته های تخصصی دندانپزشکی است که هدف آن تامین ، حفظ و ارتقاء سلامت دهان ، پیشگیری از بیماریهای دهان و دندان و بهبود کیفیت زندگی از طریق فعالیت های سازمان یافته اجتماعی می باشد. با توجه به برنامه چشم اندازه ۲۰ ساله کشور در جهت ارتقاء سلامت در جامعه و برقراری عدالت اجتماعی که سلامتی یکی از اصول اساسی آن می باشد، رشته سلامت دهان و دندانپزشکی اجتماعی از اهمیت خاصی در ارتقاء سلامت دهان آحاد جامعه، ارتقاء سطح آموزش و پژوهش های کاربردی در سطح جامعه و پیشگیری از بیماری های دهان و دندان برخوردار است.
ارتودانتیکس :
ارتودنسی (Orthodontics (از دو واژه لاتین با ریشه یونانی Ortho به معنای منظم و ردیف و Dons بھ معنای دندان تشکیل شده است. بھ زبان ساده ھدف از علم ارتودنسی مرتب کردن دندانھای نامنظم، روی ھم قرار گرفتھ، جابھ جا شده و نھفتھ و ھمچنین اصلاح نا ھماھنگی سایز فکین با دندانھا بھ بھترین روش میباشد. عملکرد این حیطھ تخصصی در جھت ایجاد سیستم دندانی منظم و جفت شدن صحیح دندانھا روی ھم (اکلوژن مناسب) برای رسیدن بھ لبخندی زیبا و بھبود فعالیت جویدن است. علاوه بر منظم کردن دندانھا، از مباحث مھم این علم کنترل رویش دندانھا و رشد دھان و فکین در جھت مطلوب و بھ منظور پیشگیری از بروز ناھنجاری ھای دندانی فکی در آینده می باشد. در موارد ابتلا بھ ناھنجاریھای فکی و صورتی نیاز بھ درمان توام ارتودنسی و جراحی فک و دھان و صورت برای اصلاح آن می باشد. از اھداف دیگر این علم آماده سازی سیستم دندانی و اکلوژن بیمار برای پذیرش سایر درمانھای دندانپزشکی از جملھ درمانھای ترمیمی، پروتزی و ایمپلنت در موارد مورد نیاز می باشد
بیماری های دهان و فک و صورت :
بیماری های دهان و فک و صورت یکی از رشته های تخصصی دندانپزشکی با قدمت حدود ۳۰ ساله در کشور است که به عنوان پل ارتباطی این گروه با رشته پزشکی نقش آفرینی و در نهایت موجب ارتقای سطح سلامت در جامعه می گردد. متخصصین این رشته علاوه بر تشخیص و درمان های غیرجراحی آسیب های مخاطی، اختلالات غدد بزاقی ، آسیب های استخوان های فک و صورت ، اختلالات مفصل گیجگاهی فکی ، دردهای دهان و سر و صورت و سرطان دهان به درمان دندانپزشکی بیماران با اختلالات سیستمیک نیز می پردازند.متخصصین دهان و فک و صورت طرف مشاوره سایر رشته های تخصصی دندانپزشکی در کنترل مشکلات و تغییرات طرح درمان دندانپزشکی بیماران سیستمیک نیز می باشند
پروتزهای دندانی :
پروتزهای دندانی علم جایگزینی دندانها و انساج از دست رفته دهان و گاه سر و صورت جهت بازسازی ظاهر و عملکرد فرد ودر جهت بهبود کیفیت زندگی بیمار می باشد. گروه پروتزهای دندانی دارای ۳ رسالت اصلی می باشدکه عبارتند از: الف) آموزشی، ب) پژوهشی، . ج)درمانی
الف) آموزش: این گروه علاوه بر اموزش دانشجویان دوره دکترای عمومی و دانشجویان تخصصی ( رزیدنت ها) عهده دار آموزش دروس وابسته به سایر رشته ها ی تخصصی و آموزشکده پروتزهای دندانی نیز می باشد
ب) پژوهش: این گروه در امر راهنمائی پایان نامه های دوره دکتری عمومی و تخصصی و تحقیقات بسیار فعال بوده و علاوه بر این همکاران به عنوان نماینده گروه در شورای پژوهشی دانشکده، مشاوره در امر پایان نامه ها ی تحقیقی سایر گروه ها و موسسات علمی کشور را نیز عهده دار می باشد.
ج) درمان : این گروه عهده دار آموزش عملی دانشجویان دوره دکترای عمومی و تخصصی در حوزه پروتزهای دندانی (پروتز کامل، پروتز پارسیل، پروتز های فک و صورت، و پروتز ثابت)، درمان ناهنجاری های مفصل گیجگاهی فکی ( TMJ)، و درمان های متکی بر ایمپلنت ثابت و متحرک می باشد
رادیولوژی دهان و فک و صورت :
رادیولوژی فک و صورت علم تهیه تصویر از ساختارهای آناتومیک این ناحیه به کمک اشعه ایکس است. گروهرادیولوژی فک و صورت دارای ۳ رسالت اصلی می باشدکه عبارتند از :
الف) آموزشی ب)پژوهشی ج)درمانی
الف) آموزش : گروه علاوه بر اموزش دانشجویان دوره دکتریعمومی و تخصصی عهده دار آموزش دروس وابسته به سایر رشته های تخصصی نیز می باشد.
ب)پژوهش : گروه در امر راهنمائی پایان نامه های دوره دکتری عمومی و تخصصی واجرای طرحهای تحقیقاتی فعال است.
ج) درمان : گروه در امر تهیه انواع رادیوگرافی های لازم برای استفاده در تشخیص بیماریها، ارائه طرح درمان در سایر گروهها و ارائه مشاوره فعالیت می کند.
جراحی دهان و فک و صورت :
این رشته یکی از دوره های تخصصی دندانپزشکی است که شامل تشخیص و درمان جراحی و غیر جراحی بیماریها، ضایعات، صدمات، ناهنجاریها و نواقص زیبایی و عملکرد مادرزادی و اکتسابی نسج نرم و سخت ناحیه دهان و فک و صورت است
دیدگاهتان را بنویسید